dimarts, 15 d’octubre del 2013

CURADOR DE CONTINGUTS, a partir de Scoop.it

 La era de la informació, informàtica i les TIC, en la que ens trobem, es caracteritza per tenir una gran massa de continguts al nostre abast. Això provoca que ens intoxiquem d'informació (infoxicació) i que no puguem seleccionar fàcilment els conceptes que ens interessa adquirir, o fins i tot, que ens arribi informació no correcta.

Com a futurs professionals, hem de saber triar una correcta informació, així com guiar als nostres alumnes en la cerca de continguts que poden ser útils per ells. Facilitant-lis així una bona inserció en aquesta era virtual.




Com podem fer per tal de seleccionar aquella informació que es rellevant per a nosaltres?



El content curation (curador de continguts) té la tasca de trobar, dins de la gran xarxa d'Internet, la informació que és rellevant pels usuaris. Serveix com un potent antibiòtic contra la gran infoxicació que ens presenta aquesta societat.
Hi ha moltes eines que fan les tasques de curació de continguts. Però una molt eficaç i senzilla és Scoop.it.

És molt fàcil: no cal buscar la informació. Simplement, ens subscrivim en aquelles fonts que ens interessa, i aquestes arribaran a nosaltres. Creem diversos topics (temes), a partir d'unes paraules claus, que seran una pista dels continguts més rellevants per a nosaltres. Com a conseqüència, ens arribaran  notificacions d'artícles, notícies, canals, entrades, etc, (diversos enllaços relacionats amb els temes escollits).
Tot allò que vulguem, podem scoopitejar-lo i, automàticament, s'emmagatzemarà en el nostre topic. De tal manera, quedaran classificats, tots aquells continguts, segons diversos temes.




Per últim, podem determinar exactament del lloc on volem que ens arribi la informació: blogs, diaris, canals, twitters... Ho farem activant la subscripció RSS (espècie de canals per on ens arriba la informació).




Des del meu punt de vista, la curació de continguts, és imprescindible com a futurs docents.
En primer lloc, per tal de seleccionar del nostre entorn digital, tota aquella informació que és útil per a nosaltres. Tant a formació acadèmica i personal com a punts d'interès o d'oci. Sense una eina com Scoop.it, trigaríem molt més en trobar-la. 
Per últim, és rellevant per tal de guiar als alumnes en el seu camí d'aprenentatge.
Quants cops, hem fet un copia i enganxa, d'informació, en els nostres treballs, sense saber ben bé el què possava o fins i tot, sense constatar la informació?
Aquest fet provoca no arribar als coneixements, que podíem haver arribat, si no fos per una mala gestió de recerca de la informació.

Per motius com aquests, és de vital importància que els adults comencem a donar exemple de com gestionar tot allò que ens arriba de la gran xarxa, per tal de treure un molt bon profit, dels avantatges de la era digital.

Converteix-te en un content curation!!


Aquest concepte de curació de continguts, es pot explicar a partir d'una guia, que trobem en la presentació d'Eva Sanagustín Fernández.

Consta de deu senzills passos: 

1.  Triar el tema a filtar.
2.  Triar les paraules clau.
3.  Escollir les fonts d'informació.
4.  Crear alertes per seguir les fonts.
5.  Determinar un criteri per a triar alguna cosa.
6.  Determinar com ho veurà l'usuari.
7.  Determinar com serà l'eina.
8.  Triar l'eina de publicació
9.  Combinar contingut amb l'original
10. Promocionar el contingut filtrat.

Us deixo el meu Scoop.it on trobareu els topics que vaig crear en la classe de GITIC. Us animo a visitar-lo i a seguir-me.

Fins aviat!

Andrea López Cruz





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada